Înființată în 1999, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir" este astăzi una dintre instituțiile filologice care și-au creat un loc din ce în ce mai bine definit în mediul universitar românesc, oferind studenților un cadru de formare academică și orientându-și misiunea către susținerea unei abordări moderne a studiului filologic (domeniul Limbă și Literatură) în contextul reformării învățământului universitar românesc și al integrării sale în spațiul european, odată cu aderarea, în 2005-2006, la modelul Bologna, precum și către obiectivele redefinirii și ale lărgirii domeniului fundamental "Limbă și Literatură" cu noi domenii de studii de licență, în conformitate cu dinamica societății românesti și cu cadrul legislativ al reformei învățământului universitar.
Misiune
Activitatea didactică din cadrul FLLS este centrată pe nevoile de învățare ale studenților și se realizează prin metode moderne și interactive, o atenție deosebită fiind acordată relației cu studenții și creării unui cadru în care învățarea să se facă într-un mod plăcut și interactiv.
Cadrele didactice ale Facultății de Limbi și Literaturi Straine au participat de-a lungul timpului la numeroase stagii de specializare în țară și în străinătate, dobândind astfel abilitățile necesare unui proces de predare adecvat timpului prezent.
Facultatea noastră se bucură și de prezența unor lectori și stagiari din străinătate, asigurându-se astfel contactul cu vorbitori nativi.
Stagiul de practică de specialitate pentru studenți se desfășoară în condiții optime, pe bază de contracte de colaborare, cu institute de cultură, birouri de traduceri, centre de limbi străine, biblioteci, edituri, redacții de ziar, agenții guvernamentale si non guvernamentale.
Activitatea de cercetare științifică reprezintă o componentă fundamentală a învățământului superior. Cadrele didactice, masteranzii și studenții FLLS pot participa la conferințele internaționale și sesiunile științifice organizate în fiecare an de către facultatea noastră, precum și la mesele rotunde și cercurile știintifice ce au loc periodic.
Revista științifică a FLLS – Analele Universității Creștine "Dimitrie Cantemir". Seria Științele Limbii, Literaturii și Didactica Predării, indexată în baze de date internaționale, publică rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul facultății.
Totodată, FLLS a încheiat acorduri de colaborare cu Casa de Cultură "Friedrich Schiller", Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române, Asociația Profesorilor de Limbă Japoneză din România etc. De asemenea, FLLS organizează și este co-organizator pentru numeroase conferințe internaționale.
Activitățile culturale sunt parte integrantă a vieții academice din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Studenții noștri beneficiază de întâlniri cu personalități marcante ale vieții culturale românești și străine – scriitori, actori, critici literari, profesori invitați – precum și de vizite la obiective culturale din București.
Secțiile facultății organizează în fiecare an Seri Culturale, în care sunt prezentate publicului reprezentații de teatru, muzică și dans, specifice fiecărei culturi în parte. Toate acestea completează procesul de învățare a limbilor și culturilor străine.
Relații internaționale
Relațiile internaționale sunt definitorii pentru Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.
Colaborarea cu universități din străinătate se realizează în cadrul acordurilor inter-universitare și se concretizează în proiecte de cercetare comune și mobilități de studenți și cadre didactice. Facultatea este parte a programului european ERASMUS+, studenții noștri având posibilitatea de a petrece unul sau mai multe semestre în țările partenere (Germania, Franta, Austria etc.), studiile fiind echivalate la întoarcerea în țară, conform normelor europene. De asemenea, FLLS are acorduri și cu universități din afara spațiului european (Japonia, Turcia, China, Maroc), studenții beneficiind de facilități si burse de studiu în țările respective.
Conducere și organizare
Membrii corpului profesoral sunt reuniţi în departamentul de Limbi și literaturi moderne. Conducerea facultăţii este asigurată de:
- Decan - conf. univ. dr. Iulia WANIEK
- Prodecan - conf. univ. dr. Florentina ALEXANDRU-VANA
- Director departament Limbi și literaturi moderne –
conf. univ. dr. Carmen DUȚU - Cancelar - lect. univ. dr. Ruxandra COMAN
Departamentul de Limbi și literaturi moderne susţine cursurile de lingvistică/limbă contemporană, cursurile practice, precum şi cursurile opţionale al căror conţinut se referă la aspecte lingvistice și cursurile de literatură şi cultură şi civilizaţie, precum şi cursurile opţionale al căror conţinut se referă la aspecte de literatură şi cultură.
Membrii titulari ai departamentului de Limbi și literaturi moderne
Conf. univ. dr. Alexandru-Vană Florentina
Conf. univ. dr. Duţu Carmen
Conf. univ. dr. Martin Aurora – italiană/română
Conf. univ. dr. Mateescu Mihaela - spaniolă
Conf. univ. dr. Waniek Iulia - japoneză
Lect. univ. dr. Badea Codruţa - engleză
Lect. univ. dr. Cecovniuc Ioana - spaniolă
Lect. univ. dr. Coman Ruxandra – română/engleză
Lect. univ. dr. Dumitru Emil – rusă
Lect. univ. dr. Dumitru Ecaterina – română / rusă
Lect. univ. dr. Hristea Mihaela - germană
Lect. univ. dr. Ghenuța Cristina - engleză
Lect. univ. dr. Niculescu Cristina - engleză
Lect. univ. dr. Rustem Inginur – engleză/turcă
Lect. univ. dr. Toader Radu – chineză/germană
LICENȚĂ ȘI MASTERAT
Studii universitare acreditate ARACIS
Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir" își afirmă din nou valoarea, obținând succesiv (2010-2015, 2015-2020, 2022-2027) "GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT", cel mai înalt calificativ care poate fi acordat unei universități în România. Acest fapt reflectă excelența academică a programelor de studii pentru Licență sau Masterat din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine București din cadrul UCDC.