Examenul de licenţă urmăreşte evaluarea, atestarea şi cuantificarea competenţelor şi abilităţilor achiziţionate de studenţi pe parcursul celor 3 ani de studii în domeniul profesional pentru care aceştia au fost formaţi. Criteriile şi standardele pe baza cărora se face evaluarea şi atestarea au fost elaborate în conformitate cu misiunea facultăţii, Cadrul naţional al Calificărilor şi cu cerinţele pieţei forţei de muncă specifice din România şi Uniunea Europeană. Ele urmăresc, de asemenea, asigurarea calităţii în formarea profesională, continuarea şi perfecţionarea formării profesionale pe tot parcursul vieţii prin studii de masterat, doctorat, în acelaşi domeniu sau în domenii complementare.

Examenul de licenţă cuprinde 2 probe obligatorii:

  1. Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate (proba scrisă A şi B) (180 minute)
  2. Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă (proba orală).

Modulele de limbă modernă şi studii culturale pentru proba scrisă, precum şi titlurile lucrărilor de licenţă şi coordonatorii acestora, se fac cunoscute prin afişare la avizierul facultăţii şi pe site-ul facultăţii cu 6 luni înaintea desfăşurării examenului.

Titlurile lucrărilor de licenţă disponibile şi numele cadrelor didactice îndrumătoare se afişează la avizier şi pe site-ul facultăţii în luna noiembrie a anului universitar în curs.

Studenţii vor opta pentru un titlu şi un cadru didactic îndrumător care să monitorizeze şi să coordoneze elaborarea lucrării. Opţiunea se va face până în ultima zi de curs din prima parte a semestrului I, respectiv înainte de vacanţa de iarnă printr-o cerere scrisă, datată, adresată decanului facultăţii şi aprobată de către cadrul didactic îndrumător al lucrării de licenţă. Cererea se înregistrează la secretariatul facultăţii şi va fi inclusă în dosarul de înscriere pentru susţinerea examenului de licenţă.

Evidenţa întâlnirilor cu profesorul îndrumător şi a observaţiilor acestuia vor fi menţionate în fişa de evidenţă a consultaţiilor.

Prezentarea orală

Subcomisiile desemnate evaluează prezentarea orală a lucrării de licenţă, care este condiţionată de promovarea, în prealabil, a probei scrise. Media aritmetică a notelor acordate de membrii subcomisiei va reprezenta nota de promovare pentru lucrarea de licenţă care nu poate fi mai mică de 5. Rezultatele obţinute la proba orală nu pot fi contestate. Timpul alocat pentru susţinerea lucrării de licenţă în faţa comisiei este de maximum 10 minute. După susţinerea acesteia de către candidat, se alocă 5 minute pentru întrebări din partea membrilor comisiei. Lucrarea prezentată în format tipărit şi electronic se arhivează, la 1 an după susţinere, în arhiva Universităţii.

Nota finală a lucrării de licenţă este dată de către subcomisia desemnată prin decizia Consiliului profesoral FLLS şi a Senatului universităţii, şi care va ţine cont atât de calitatea lucrării de licenţă scrise, cât şi de prezentarea orală a acesteia.

Criteriile de evaluare sunt:

  1. complexitatea conţinutului ştiinţific al lucrării;
  2. modul de prezentare (claritatea şi consistenţa expunerii);
  3. structura temei abordate;
  4. valoarea şi relevanţa referinţelor bibliografice studiate;
  5. contribuţia originală şi evidenţierea rezultatelor proprii;
  6. existenţa metodologiei de cercetare şi a motivaţiei cercetării;
  7. capacitatea de a prezenta lucrarea în faţa membrilor comisiei;
  8. capacitatea de a răspunde la toate întrebările adresate de către membrii comisiei;
  9. respectarea prevederilor prezentului ghid şi a cerinţelor formulate de departamente şi de către cadrele didactice coordonatoare.

Media de promovare a examenului de licenţă trebuie să fie cel puţin 6,00. Nota de promovare trebuie să fie cel puţin 5,00 la fiecare dintre cele două probe.

Media fiecărei probe, calculată ca medie aritmetică a notelor membrilor comisiei de examen, precum şi media examenului de licenţă se determină cu două zecimale, fără rotunjire.

Dosarul de înscriere al fiecărui candidat pentru susţinerea examenului de licenţă va cuprinde următoarele:

  • Cerere tip de înscriere
  • Diploma de bacalaureat original şi copie legalizată;
  • Suplimentul de diplomă eliberat de facultatea absolvită original şi copie;
  • Adeverinţa de absolvire a studiilor eliberată de către facultatea absolvită – original;
  • Certificat de competenţã lingvisticã într-o limbă de largă circulaţie internaţională, eliberat de UCDC sau de către o altă instituţie specializată, naţională ori internaţională, recunoscută de UCDC.
  • Patru fotografii tip paşaport (3/4);
  • Certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie în copie legalizată;
  • Chitanţa privind achitarea taxei pentru examenul de licenţă şi chitanţă privind achitarea taxei de coordonare a lucrării de licenţă;
  • Lucrarea de licenţă într-un singur exemplar şi pe suport electronic (CD), însoţită de referatul coordonatorului ştiinţific al acesteia;
  • Declaraţie pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului lucrării de licenţă – Anexa nr. 3;
  • Nota de lichidare (pentru absolvenţii UCDC);
  • Aprobarea senatelor universitare ale instituţiei absolvite şi UCDC, în cazul candidaţilor altor instituţii de învăţământ superior;
  • Copie xerox după cartea de identitate;
  • Dosar plic.

Calendarul susținerii examenului

Detaliile privind perioada de înscriere şi de susţinere a examenului de licenţă se stabilesc şi se afişează la avizier şi se postează pe site-ul FLLS cu 6 luni înainte de desfăşurarea examenului.

În perioada de înscriere la examenul de licenţă stabilită se va depune la secretariatul facultăţii suportul scris al lucrării de licenţă împreună cu dosarul de înscriere, într-un singur exemplar. Pentru asigurarea originalităţii conţinutului fiecare lucrare de licenţă va fi depusă şi în format electronic (CD) şi va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere, completată şi semnată de autorul lucrării. De asemenea se depune fişa de evidenţă a consultaţiilor. Cadrul didactic îndrumător va ataşa dosarului un referat prin care va evalua calitatea acesteia printr-o notă de la 4 la 10.

Sesiunea de licență: Iunie 2024

Înscrieri licență

17.06.2024-21.06.2024

Proba scrisă a examenului de licenţă

26.06.2024, ora 1000

Soluționarea contestațiilor depuse după afișarea notelor la proba scrisă

27.06.2024

Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă (proba 2) de către cei admiși la proba scrisă

28.06.2024, ora 900

Mult succes!