Acasa | Contact   

Limba si literatura turca

Fiind una dintre cele mai mari puteri europene si internationale in Evul Mediu, Imperiul Otoman, stramosul Turciei de azi s-a extins in noile teritorii cu ajutorul a doua elemente: sabia si limba. Desi istoria ne spune ca sabia a fost folosita ceva mai mult, limba turca a avut fara doar si poate un rol crucial in asimilarea multor zone noi cucerite: mai tot ce tinea de comert, relatii internationale si alte aspecte similare in Europa de Sud Est a acelor timpuri era facut in limba turca.

Din punct de vedere etnic, limba turca face parte din grupul ural-altaic, alaturi de limba maghiara si limba finlandeza. Acest grup de limbi s-a format in Asia Mica si s-a extins spre Vest, in Europa. Astazi, limba turca este vorbita de peste 70 de milioane de oameni pe intreg mapamondul, majoritatea lor aflandu-se, evident, in Turcia, dar exista si o alta parte importanta a diasporei turcesti care se afla in Europa Centrala si de Sud Est.
Nu conteaza din ce cultura faci parte si ce alte limbi stii sa vorbesti, limba turca va fi probabil o limba grea de invatat pentru tine. Asta nu inseamna ca nu poate fi invatata daca esti destul de ambitios, dar necesita mult mai mult lucru decat alte limbi "usoare" cum ar fi spaniola, franceza, engleza si asa mai departe; trebuie doar sa iti placa limba si cultura turca pentru a putea sa o inveti si sa o vorbesti.
La inceputul secolului 20, Turcia folosea alfabetul arab in scrieri dar odata cu Kemal Ataturk (considerat formatorul Turciei moderne) s-a trecut la alfabetul latin. Acest fapt poate cauza confuzii inca, desi alfabetul arab nu mai este folosit aproape deloc. 

Din punct de vedere gramatical limba turca este considerata destul de usoara si regulile ei pot fi asimilate usor, precum si ortografia si fonetica sunetelor din limba turca.
Asadar, incepand din anul universitar 2011, limba turca se alatura celorlalte limbi straine in cadrul marii familii a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.



-->
ACCES RAPID:

 

LINKURI UTILE

  •    
    Copyright © Universitatea Crestina DIMITRIE CANTEMIR Acasa | Contact